Bewustwording

Was betekent de term bewustzijn nu eigenlijk? Om het makkelijk te houden, bewustzijn is er bewust van wezen dat jij bewust bent. Dit is namelijk niet altijd het geval, er zijn mensen die leven in een roes, de gewoon doorgaan met hun leven zonder zich te verdiepen in de wereld waar ze in leven. Een goede en makkelijke uitleg is wanneer iemand flauw valt is hij buiten bewustzijn en weet dus niet wat er gaande is om hem heen. 

Wist je dat er verschillende soorten bewustzijn bestaan? op deze pagina zullen we een korte uitleg geven over deze bewustzijns vormen.

 

Laten we starten met de bewustzijn van de mens

Wanner we kijken naar baby’s en kinderen kun je merken dat ze op een andere manier bewust zijn van degene om hen heen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld op een fonemisch bewustzijn vormen: ze zijn zich er dan van bewust dat woorden uit losse klanken bestaan. Het fonologisch bewustzijn is eigenlijk nog breder; want het kind is zich er dan ook van bewust dat sommige woorden op elkaar rijmen.

Daarnaast kunnen mensen zich bewust worden van andere zaken, zoals:

 • Etherisch Bewustzijn
 • Collectief bewustzijn
 • Kosmisch bewustzijn
 • Spiritueel bewustzijn
 • Christus bewustzijn
 • Bewustzijn na de dood
 • Bewustzijn verhogen

Hieronder vind je meer uitleg over deze vormen van bewustwording. 

 

 

Ethisch bewustzijn

 

Als jij je ethisch bewust bent houd jij je bezig met ethiek en met vragen zoals: wat kan wel en wat kan niet/wat is ‘goed’ handelen? Integriteit houdt hiermee samen, iets dat veel hoogsensitieve personen (HSP) belangrijk vinden.

 

 

Collectief bewustzijn

 

Als jij je collectief bewust bent heb je het besef van een collectief (zoals de mensheid op aarde als geheel) en bijvoorbeeld van samen zijn.

 

 

Kosmisch bewustzijn

 

Ben jij je bewust van de kosmos(sen) en het universum (en universa)? Dat kan van deze kosmos/universum zijn, maar ook van andere (nog onbekende) kosmossen/universa. Dit sluit aan op kosmisch of universeel bewust zijn.

 

Spiritueel bewustzijn

 

Als jij je spiritueel bewust bent, ben je bewust van je spirit en spiritualiteit. Er bestaan diverse definities wat dit precies inhoudt. Spirit wordt ook wel hogere zelf of ziel genoemd. In het Complete HSP Jaartraject ontdek je precies wat spiritualiteit inhoudt en hoe je dit concreet vorm kan geven in je leven. Een ruim bewustzijn wordt hier vaak mee in verband gebracht, het wordt ook wel ‘groter’ of ‘hoger bewustzijn’ genoemd. ‘Lager bewustzijn’ wordt vaak gerelateerd aan emoties met lading.

Ook worden er met dit spiritueel besef vaak lichtwezens in verband gebracht. Lichtwezens kunnen verschillende bewustzijnsstaten hebben. Zo is een Elohim engel zich op aan andere manier bewust dan een natuurwezen.

Christus bewustzijn

Ben jij je bewust van de energie van Christus en neem je dit waar? Vaak wordt dit ervaren als dat jij heel bewust bent, in combinatie met onvoorwaardelijke liefde. Sommigen brengen deze energie in verband met Opgestegen meester Jezus/Sananda. Je kunt dit bewust zijn ook ervaren zonder dat je een religie hebt.

Bewustzijn na de dood

Pim van Lommel de cardioloog deed onderzoek naar Bijna Dood Ervaringen en kwam tot de conclusie dat bewustzijn eindeloos is. 

Bewustzijn verhogen: waarom zou je dit doen en hoe kan je dit doen?

Alles is energie en vanuit een holistische visie met elkaar verboden. Alles, ook hoe bewust jij bent evolueert. Dit heeft nu mede te maken met het Aquarius tijdperk.

Een ‘hoog bewustzijn‘ wordt in verband gebracht met een relatief hoge trilling van onvoorwaardelijke liefde. Het helpt je op allerlei manieren, bijvoorbeeld om:

 • Lekker in je vel te zitten
 • Ontspannen te zijn
 • Overzicht te ervaren
 • Inzicht in jezelf en in anderen te krijgen
 • Voluit te leven

Dit is anders dan bijvoorbeeld een lage trilling zoals emotie met lading (denk maar aan boosheid); dit ondermijnt je (onbewust). Het kan ervoor zorgen dat je je onprettig en gestresst voelt, chaos ervaart en het gevoel hebt dat je niet voluit leeft. Je kunt je trillingsfrequentie en bewustzijn op diverse manieren verhogen en liefde in jezelf integreren, bijvoorbeeld via meditatie, healing en lucide dromen. Lucide dromen zijn een zeer diepgaande manier om rechtstreeks met je onbewuste in contact te staan en hiermee te communiceren en om direct je bewustzijn te verhogen.